fbpx
Cycling Connection, logo, sportmarketing, sport, marketing, marketingbureau

Fietsen in Bolzano in 2022: what’s on?

Het jaar 2022 is inmiddels in volle gang. Daarom ook een vooruitblik op het lente, zomer en herfstseizoen 2022 in Bolzano. Wat is er op fietsgebied te beleven in deze regio? Welke evenementen staan op het programma, waar moet je per sé heen dit jaar? We hebben het voor je op een rijtje gezet, want er is genoeg te vertellen. Fietsen in Bolzano in 2022 wordt het weer helemaal.

Tour of the Alps

Al vroeg in het jaar, in April, is ‘de koers’ in de regio te vinden. De Tour of the Alps, een initiatief van de Euregio bestaande uit Trentino, Südtirol en Tirol komt ook dit jaar door de stad Bolzano heen. Het exacte parcours kun je vinden op de website van de organisatie maar het belooft een prachtige spektakel te worden. Dinsdag 19 april 2022 zal de tour richting de stad trekken en zul je ook zien dat de prachtige Passo Rolle en de Passo Mendola in het parcours terug zullen komen. Dit zijn klassiekers voor de wielerliefhebber en zijn ook zeer goed vanuit Bolzano – Bozen te bereiken. Woensdag 20 april 2022 zal de TOTA ook echt door Bolzano gaan om vervolgens richting Val Pusteria te rijden. Met vertrek in Lana is dit de aanloop naar de echte beklimmingen verderop in Südtirol.

Rando Imperator

In de maand mei is het tijd voor de Rando Imperator. Deze rit vanuit München, in Duitsland, helemaal naar de stad Ferrara trekt al jaren vele bikepacking enthousiastelingen en andere avonturiers langs en door de stad Bolzano. Je kunt de hele route rijden of slechts een deel ervan. Aan jou de keuze. Zie hieronder een mooie verslag van de organisatie zelf. Dit maal vind dit event plaats van 7 mei 2022 tot en met 8 mei 2022. De routes zijn prachtig, net als de foto’s.

Rando Imperator 2021 from Witoor on Vimeo.

Giro Dolomiti 2022

In de laatste week van juli is het traditioneel tijd voor de Giro Dolomiti. Een prachtig meerdaags etappe event op de racefiets dat alle mooie delen van fietsen in Bolzano laat zien. Of eigenlijk, fietsen vanuit Bolzano. Je kunt ervoor kiezen om losse etappes te fietsen, of het hele event mee te doen. De keuze is aan jou. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat het op en top geregeld is, met afgesloten wegen, technische ondersteuning en begeleiding op de motor en in de auto. Je krijgt een kek shirt van Q36.5 en het is daarnaast een prachtige ervaring. Kijk op de site voor meer info

The fall is for gravel lovers

In het najaar veranderen ook in Bolzano en omgeving de kleuren. Dit is het ideale tijdstip om de gravelbike erbij te pakken en de prachtige routes in de omgeving te gaan verkennen. Een van de hoogtepunten, ook al eerder genoemd, is de klim naar Stoanerne Mandl, ten noordwesten van de stad. Deze klim is enkel per gravelbike, MTB of te voet te bereiken en het uitzicht is werkelijk waar adembenemend.

MTB Trails

Bolzano is al onderdeel van een uitgebreid netwerk aan MTB trails, maar ondertussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe, verbeterde wegen. Ten zuiden van de stad, rondom Caldaro vind je al de Neuer Weg en ook ten noorden van de stad, zoals naar Stoanerne Mandl, maar ook de Monte San Pietro is een aanrader. Ook Trudner Horn biedt voldoende uitdaging. Er zijn ook mogelijkheden om vanuit Bolzano iets noordelijker te reizen en bijvoorbeeld in Brixen een aantal routes te rijden. Ga met de trein, daar kun je de fiets in meenemen en aan het eind van jouw dag plof je mooi neer op Piazza Walther voor een drankje.

Hier vind je nog wat meer info voor routes.

Fietsen in de stad

Je zou het haast vergeten, maar ook in de stad heeft Bolzano een hoop te bieden. De stad per fiets verkennen is een hele goede optie, want er ligt een prachtig netwerk aan fietspaden. O.a. langs het water van de Adige, maar ook verderop in het centrum en vanuit de stad kun je de prachtige wijnroute gaan volgen, richting het zuiden.

Fietsverhuur

Het is soms niet makkelijk om je eigen fiets mee te nemen naar jouw bestemming. Gelukkig kun je in de regio voldoende huurmogelijkheden vinden. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

  • Südtirol Rad, midden in het centrum van de stad. Kwalitatief goede fietsen tegen een prima prijs.
  • Bike sharing in de stad. Als je enkel een rondje door de stad gaat maken, dan heb je de mogelijkheid om het fietsdeelsysteem te benutten.

Verblijf

In de stad zelf is er een veelheid aan aanbod voor goede hotels. Wij lichtten er een aantal uit

  • Hotel Citta: Dit is dé ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en misschien wel het meest centraal gelegen. Als je de fiets mee hebt, is dit misschien niet het meest ideale hotel, maar qua looks en stijl is het met afstand de beste in de stad.
  • Hotel Scala Stiegl: een mooi vier sterrenhotel net buiten het echte centrum. Er is hier ruimte om je fiets op te slaan, de kamers zijn goed op orde en het ontbijt is ook ingericht op de actieve sporter.
  • Four Points by Sheraton: Toegegeven, dit is niet het hotel met de mooiste locatie. Waarom we deze toch noemen, is de locatie naast de Fiera Bolzano. Dit is het epicentrum van de Giro Dolomiti. Mocht je dus een hotel naast de start willen, wat eigenlijk wel ideaal is, dan is dit de place to go. Gegarandeerde kwaliteit, dat is zeker
  • Schmidt-Oberrautner: aan de noordkant van de stad vind je dit ‘weingut’ waar je ook prachtig kunt overnachten. Extra voordeel: je kunt de typische wijnen uit de stad direct van de bron proeven. Een aanrader voor elke fietser én wijnliefhebber. Je bent immers zo de stad uit en ‘s avonds is het heerlijk genieten.

Komoot

Sinds kort heeft Bolzano ook een eigen Komoot account. Hierop delen we meerdere routes die tof zijn om te rijden. Hou dit goed in de gaten.