fbpx
Cycling Connection, logo, sportmarketing, sport, marketing, marketingbureau

Bolzano is de perfecte fietsstad

Wie in Italië aan fietsen denkt, komt bijna automatisch in de Dolomieten uit. En terecht, want dit stuk UNESCO werelderfgoed is een niet te missen stop voor alle soorten fietsers. De typische puntige bergen zijn uniek en geven een uitzicht waar je even voor stil gaat staan. Dat moet ook haast wel, want de bergen en de wegen ernaartoe zijn voor een fietser aan de steile kant. Als je een verblijf in de Dolomieten overweegt, dan is Bolzano de perfecte fietsstad. In dit artikel een aantal redenen om Bolzano te kiezen voor jouw volgende fietstrip.

Fietsen in de stad

De fietsinfrastructuur in de stad zelf is van een hoog niveau. Er zijn bijna overal fietspaden, Bolzano heeft ruim 30 kilometer aan geasfalteerd fietspad, maar in de stad zijn via Bici Bolzano ook fietsen te huur. Eigenlijk volgens het principe dat in veel grote steden ingezet wordt. Fiets oppikken op jouw startpunt en je kunt ‘m terugzetten bij jouw bestemming. Dit is niet alleen fijn voor woon-werkverkeer maar ook om de stad te verkennen. Het prachtige fietspad langs de rivier de Adige nodigt uit voor een mooie rit.

De stad als de perfecte stop in een meerdaagse trip

Ben jij op de trekking fiets of gravel bike op doorreis? Bijvoorbeeld van Innsbruck naar Verona? Of door de Dolomieten? Dan is Bolzano de perfecte plek om te overnachten. Er zijn meerdere bike-friendly hotels, waar je in een afgesloten ruimte je fiets kunt stallen. Na een dag op de fiets is het ook fijn om te ontspannen, maar ook om ruime keus te hebben voor een goed diner met een lekker aperitief. Ben je wat langer in de stad? Vergeet dan niet om langs Otzi the Iceman te gaan. Het verhaal van deze man is indrukwekkend en hoort echt bij de stad Bolzano.

Bolzano als jouw basecamp

Ben je in de Dolomieten voor het betere klimwerk of een mooie graveluitdaging? Dan is Bolzano een ideale uitvalsbasis. Niet voor niets start de Giro delle Dolomiti elke etappe vanuit Bolzano. Vanuit hier zijn de klassiek Sella Ronda, de Klausenpas, de Nigrapas, Siussi Alm, Mendola en nog veel meer binnen handbereik. Voor de racefietsers lonkt zelfs de Sella Ronda, met een stevige dag in het zadel. Of een mooie vlakke rit langs de rivier richting Trente, langs de wijnstraat, is ook schitterend.

Voor de gravelaars: dit is ECHT gravel. Stoanerne Mandl is een must-do en eigenlijk alleen bereikbaar te voet of op de fiets. Ook Obereggen of Monte Corno zijn plekken om mee te nemen in de planning. Daarnaast is een stop bij een van de meertjes, bijvoorbeeld die van Kaltern/Caldaro, een prachtige manier om van de omgeving en jouw tocht te genieten. Deze mogelijkheden onderstrepen het nog meer: Bolzano is de perfecte fietsstad.

Tips & Tricks:

  • De trekpleister van de stad: Stadt Hotel Città aan het centrale Piazza Walther. Hier komt ‘tutto Bolzano’ samen om de de ochtend met een koffie te starten of de namiddag met een aperitief.
  • Goede racefietsen zijn om meerdere plekken in de stad te huur, o.a. bij Suedtirol Rad
  • Het archeologie museum is een must
  • Wijnproeven kun je uiteraard op vele plekken. Je bent niet in Bolzano geweest als je geen St. Magdalener of Lagrein hebt geproeft. Dat kan o.a. bij Schmidt Oberrautner
  • Rijdt de Renon pass omhoog naar Oberbozen. Dit kan overigens ook met de kabelbaan, als de benen wat vermoeid zijn. Het uitzicht is mooi, de weg omhoog heeft een prachtige bochtensectie en vanaf hier kun je verder de omgeving verkennen.

Perstrips

Wil jij het komende jaar Bolzano ontdekken en daarover schrijven op jouw blog, instagram pagina of voor een (fiets)medium. Stuur dan een berichtje naar info@cycling-connection.nl en we bekijken samen de mogelijkheden!