fbpx
Cycling Connection, logo, sportmarketing, sport, marketing, marketingbureau

WK 2021 in België: waar is die Oranje camping?

Rondom ‘de voetbal’ is het een bekend fenomeen: De Oranjecamping. Ook op de Olympische Spelen in London in 2012 en nu met de gekte rondom de Formule 1 en Max Verstappen is ie er: een overnachtingsplek waar Nederlanders bij elkaar komen. Het liefst met oranje klompen, dito overall, schmink en vlaggen. Ideaal om onze mannen en vrouwen aan te moedigen en gezamenlijk iets gaafs te beleven.

Afbeelding van de oranjecamping 2016 tijdens het EK 2016 in Frankrijk
(c) EK2024duitsland.nl

Mogelijkheden ondanks COVID

Uiteraard is alles met COVID-19 anders geworden. Het samenkomen met grote massa’s wordt niet direct weer aangemoedigd. Toch zie je ook rond de Tour de France en andere wielerwedstrijden weer veel mensen bij elkaar. Niet zonder slag of stoot, maar weet goed: een Oranjecamping is géén event!

Of is de associatie met Oranjecamping inmiddels zo gekoppeld aan de kleurcode kaart van Nederlandwereldwijd.nl? Dan is een oranje camping een broedplaats van allerlei ziektes en infecties. (maar was dat anders ook niet zo?)

Toch vraag ik mij dan af: hoe gaaf zou het zijn om zoiets ook bij het wielrennen te doen? Alle fans naar een plek, side program erbij, partners die workshops geven. ‘s ochtends zelf fietsen, ‘s middags koers kijken? Met een servicekoers aanwezig, goed bier en goed eten, bewaakte fietsenstalling.

Initiatieven

Dit jaar was er een poging voor een dergelijke camping in Frankrijk. Zag er gaaf uit, maar de echte schakel met de wedstrijd zelf was minimaal.

RTL 7 had enige jaren terug een soort gelijk idee met de oranjecamping tijdens de Tour. Maar dat was meer een toevallige samenloop van omstandigheden. Of tenminste, zo heb ik dat onthouden.

Dit jaar is er (net als in 2019) wel weer een Oranjepeloton van de Nederlandse Loterij dat richting Leuven vertrekt. Maar daar gaan de fans weinig van merken. Ook de Droomzomer van Droomparken en TUI is vooral gericht op sport kijken op tv, maar niet bij het live event

Kleintje Pils is volgens mij ook nog niet geboekt. Is wielrennen dan de vreemde eend in de bijt? Het zo toch logisch zijn: op een Tour en Vuelta start komen ook honderdduizenden mensen af.

Wellicht dat iemand hier het antwoord op weet. Anders gaan we ervoor in 2022. Of in 2023 als de WK in Glasgow worden gehouden. Lijkt me een waanzinnige roadtrip.

Sander Kolsloot is eigenaar van Cycling Connection en gek van fietsen. Schrijft graag over alles in relatie tot fietsen, marketing en sales