fbpx

Shimano stapt ook over op 12-speed

Dinsdag 31 augustus presenteerde Shimano in zijn jubileumjaar (eindelijk) de nieuwe DURA-ACE R9200 12-speed en de Ultegra R8100 – 12 speed groepen. Concurrenten SRAM en Campagnolo hebben al enige tijd een groepset met 12 tandjes achter in de aanbieding. Sterker nog, Campagnolo biedt al de 1×13 groep aan. Uit alles blijkt dat Shimano er goed over heeft nagedacht en niet zomaar een nieuwe groep brengen wilde.

Science of Speed

Met een gelikte video waarin Team DSM-rijdster Coryn Rivera voluit gaat is de nieuwe DURA-ACE groep ook aan het grote publiek gepresenteerd. Alleen al in deze video valt iets op: de afwezigheid van onderdelen. In positieve zin dat wel. De cockpit is compleet draadloos, ook de shifters, en qua ergonomie is deze onder handen genomen. Kleine veranderingen, maar die wel impact gaan hebben op het comfort van de rijder. Ook de Di2 schakelknopjes zijn iets meer uit elkaar geplaatst. Daardoor is er een beter onderscheid tussen op en afschakelen. Zeker met natte handen of handschoenen aan erg prettig.

Verder is het goed om te melden dat de groep nu enkel nog als Di2 verkrijgbaar is. Mechanisch is uit den boze voor dit topschakelsysteem. In het schakelsysteem is ook gewerkt aan de schakeltijd. Het betreft slechts milliseconden, maar toch zorgt het ervoor dat het een reductie van 58% geeft in de bedieningstijd van de achterderailleur. Niet slecht. Het is ook mogelijk sprint of klimshifters te installeren. Daar zijn ruimtes voor vrijgehouden. Het ziet er allemaal tof uit.

Voor de echte racefanaten: de hypergilde technologie zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te stoppen/af te remmen met schakelen maar dat je zo door kunt trappen bij het op of afschakelen. En ook de mogelijkheden voor het voorblad zijn veranderd. 54-40(!) is nu een standaardoptie. Dat is op beide bladen een tandje meer.

Naast de mogelijkheid tot een geïntegreerde vermogensmeter is de set beschikbaar met schijfremmen of velgremmen. Vooral voor de schijfremmen wat extra aandacht. De opening is wat wijder gemaakt, zodat je (als het goed is, nog niet getest :)) minder herrie hebt bij het remmen. Wel zo fijn.

There’s more

Naast de introductie van de geheel nieuwe DURA-ACE set, kwam het jubilerende Japanse bedrijf ook met de introductie van de nieuwe 12-speed Ultegra. Zoals we eigenlijk gewend zijn van Shimano is de technologie die ingezet wordt bij de DURA-ACE groepen ook grotendeels beschikbaar voor de ULTEGRA variant. De cockpit is net zo strak en eigenlijk zit het grootste verschil in het gewicht van de onderdelen. Bij de DURA-ACE groepen is getracht elke gram te besparen. Bij de ULTEGRA variant zijn bijvoorbeeld de remklauwen 50 gram zwaarder en ook de derailleurs zijn gecombineerd 60 gram zwaarder. Michael Rasmussen zou er helemaal gek op zijn.

De gehele serie omvat ook een nieuwe vermogensmeter, SERVO WAVE remtechnologie en een nieuwe lijn tubeless en tubular wielen. Die zien er uiteraard ook weer gelikt uit. Al met al een mooie toevoeging op het 100-jarige bestaan. Hopelijk zorgt dit er ook voor dat de druk op de supply chain iets gaat afnemen. Dat is toch wel een klein smetje op het jubileumjaar van de Japanse onderdelen grootheid.