fbpx
Cycling Connection, logo, sportmarketing, sport, marketing, marketingbureau

Overnames in de fietsbranche

De afgelopen tijd zagen we veel overnames in de fietsbranche. Hierdoor kunnen fietsmerken zich uitbreiden op de Nederlandse- of internationale markt. Daarnaast kunnen ze zich op deze manier ontwikkelen op het gebied van innovatie en duurzame mobiliteit. In de toekomst zullen er nog veel meer overnames gaan volgen. Hieronder worden er een aantal uitgelicht.

Door: Lotte Seppenwoolde

Pon x Veloretti

Veloretti is in augustus 2022 overgenomen door Pon Holdings. In 2012 zag oprichter Ferry Zonder een gat in de markt: het ontwerpen, produceren en online verkopen van stijlvolle en betaalbare stadsfietsen. Hij hoopte hiermee in het eerste jaar zo’n 200 fietsen te verkopen. Dat werden er maar liefst 1.000. Inmiddels werken er zo’n 80 medewerkers bij het bedrijf, rijden er Veloretti-fietsen in 26 Europese landen en is het aanbod uitgebreid met e-bikes en kinderfietsen. De overname door Pon is een mooie kans voor het fietsmerk om verder te groeien in Europa.

Broekhuis x Belga Fietsen

Steeds meer autobedrijven stappen in het fietsen. Neem autodealer Broekhuis. Begin augustus 2022 heeft Broekhuis namelijk de twee vestigingen van Belga Fietsen in Noord-Nederland overgenomen. Het gaat hierbij om de high-end Race & Mountainbike speciaalzaak in Harkstede en de megastore in Groningen. Belga Fietsen is de grootste fietsspecialist van Noord-Nederland. Het assortiment omvat onder andere elektrische fietsen, speed pedelecs, stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen, kinderfietsen en bakfietsen. Eerder dit jaar nam Broekhuis ook al fietsenwinkel Kroone Liefting in Noord-Holland over.

Stromer x Desiknio

MyStromer AG, fabrikant van Stromer speed-pedelecs, heeft in april 2022 een akkoord bereikt met de eigenaren van Desiknio over de samenvoeging met het premium merk van handgemaakte e-bikes uit Spanje. Stromer richt zich vooral op pendelafstanden vanaf 15 kilometer, terwijl Desiknio zich vooral op e-bikes voor korte fietsritten in de binnenstad richt. Door de samenwerking met Desiknio kan Stromer zijn positie als marktleider verder uitbouwen. Desiknio blijft een onafhankelijke dochteronderneming.

Inflexion x Enviolo

Inflexion heeft begin 2022 Enviolo overgenomen, een wereldwijde marktleider voor e-bike componenten. Enviolo ontwerpt en ontwikkelt transmissiesystemen voor hoogwaardige e-bikes, vooral voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Omdat de markt voor e-bikes zo snel groeit, heeft Enviolo zich de afgelopen jaren sterk kunnen ontwikkelen. Door de samenwerking met Inflexion kan het bedrijf zich uitbreiden op zowel de Nederlandse als internationale markt.

Gazelle x L’Avenir

Gazelle heeft in december 2021 de distributieactiviteiten van L’Avenir overgenomen. Dit is de oudste fietsenfabrikant van België. Het bedrijf produceert stadsfietsen en hybride fietsen. L’Avenir was al 55 jaar lang de officiële distributeur van Gazelle op de Belgische markt. Met de overname van L’Avenir ontfermt Gazelle zich nu zelf over die activiteiten. Daarmee wil het de Belgische marktbenadering in lijn brengen met die in Nederland en Duitsland.

Hulp nodig bij jouw (internationale) strategie?

We helpen je graag met het bepalen van een passende strategie, zodat je jouw merk kunt uitbreiden op de Nederlandse- of internationale markt. Vul het contactformulier in voor meer informatie.

Lotte Seppenwoolde is Content Marketeer bij Cycling Connection. Met haar ervaring brengen we jouw content op het bovenste treetje van het podium. Als ze niet bezig is met toffe blogs zoals deze, dan kun je haar buiten vinden. Op de fiets of aan het wandelen.