fbpx
Cycling Connection, logo, sportmarketing, sport, marketing, marketingbureau

Eurobike 2022 | Hello Future!

Van 13 t/m 17 juli 2022 vond Eurobike voor het eerst in Messe Frankfurt plaats. Dé plek om kennis op te doen over de meest actuele trends en ontwikkelingen in de fietsbranche. Denk hierbij bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van virtual cycling, elektrische bakfietsen en gravelbikes. Hello Future!

Door: Lotte Seppenwoolde

Virtual cycling

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om binnen te fietsen in plaats van buiten, zoals weersomstandigheden en ‘social distancing’. Virtual cycling is hiervoor de ideale oplossing. De laatste tijd zijn er steeds meer trainers, apps en software bijgekomen, waardoor het aanbod tegenwoordig enorm groot is. Op Eurobike waren verschillende merken aanwezig, elk met hun eigen innovatieve producten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen rollenbanken, rollentrainers, direct-drive-trainers en all-in-one-trainers. Apps geven een extra dimensie aan het geheel door de beelden en de beleving.

Garmin Tacx

ond het jaar 2000 is Garmin Tacx begonnen met het koppelen van computerelektronica aan fietstrainers. Tegenwoordig heeft het merk een groot aanbod. De NEO 2 en NEO 2T smart trainers zijn producten met de unieke functie weggevoel. Met deze functie voelt het net alsof je over kasseien, modder, gruis en andere soort wegen fietst. Het weggevoel kan deze trillingen simuleren en naar je fiets overbrengen door de motor continue te regelen. Weggevoel is beschikbaar in de Tacx Training app, Tacx trainer software 4.0 en Zwift.

TrueKinetix

Wat zo bijzonder is aan de trainers van TrueKinetix, is dat het apparaat vanzelf oplaadt als je fietst. Op deze manier gaat de energie die je opwekt niet verloren. Erg duurzaam! Voor de TrueBike van TrueKinetix wordt geen vliegwiel gebruikt. In plaats daarvan is er een krachtige elektromotor toegepast, die continue berekent waar je pedaal moet zijn en je pedaal vervolgens naar die positie beweegt. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de kracht die je uitoefent op je pedaal, de positie van je pedaal, je gewicht, je snelheid en de helling van de weg. Zo krijg je de ultieme weerstandskracht.

MyWhoosh

MyWhoosh is in de Verenigde Arabische Emiraten gelanceerd in 2019. Deze virtuele fietsapp helpt fiets- en fitnessliefhebbers om hun doelen te bereiken, van beginners tot professionals. Hiervoor zijn verschillende routes, evenementen en trainingen ontworpen. MyWhoosh drijft UCI WorldTeams aan en sponsort UAE Team Emirates en UAE Team ADQ, het eerste pro-cycling UCI World Tour-team voor vrouwen uit de VAE. Het platform biedt 700+ gratis trainingen en trainingsplannen aan die ontwikkeld zijn in samenwerking met profrenners.

Elektrische bakfietsen

Tegenwoordig zijn bakfietsen populairder dan ooit. Het is een handig en duurzaam alternatief voor de auto. Met een e-bakfiets kun je je kinderen vlot naar school brengen en/of eenvoudig (grote) spullen vervoeren, zonder dat het fietsen te zwaar wordt. Oftewel, de elektrische bakfiets biedt enorm veel voordelen. Er komen steeds meer bakfietsmodellen op de markt. Het is dan ook niet gek dat de ‘Cargo Area’ opnieuw een hoogtepunt was op Eurobike en er veel proefritten werden gereden op het testcircuit.

Bimas Bikes

Met de elektrische bakfietsen van Bimas Bikes kun je onder andere je kinderen, huisdieren en boodschappen vervoeren. Over de geometrie van deze fietsen is goed nagedacht door ervaren bikefitters. De hoeken van alle buizen zijn ingesteld op de gemiddelde lengte van mensen uit West-Europa. Hierdoor zit je rechtop en kun je gemakkelijk naar het verkeer om je heen kijken. Door de schuine wielen zijn de fietsen evenwichtiger. Daarnaast bieden de hydraulische schijfremmen meer veiligheid, omdat de remkracht nauwelijks wordt beïnvloed door weersomstandigheden.

Babboe

De e-cargobikes van Babboe staan bekend om hun houten bakken. Deze bakken zijn gemaakt van beuken- en berkenmultiplex uit de Europese duurzame bosbouw. In 2007 begon het merk met de verkoop van de eerste bakfiets. Inmiddels heeft Babboe veel verschillende modellen. Denk hierbij aan de Babboe Dog. Dit model heeft een handige loopplank voor de hond en speciale oogjes voor de riem. Groot gezin of werkzaam bij een kinderdagverblijf? Geen probleem met de Babboe Max-E, geschikt voor maar liefst 1 tot 6 kinderen.

Urban Arrow

Met een verkoop van meer dan tienduizend stuks in 2019 is het Amsterdamse bedrijf Urban Arrow ’s werelds grootste fabrikant van elektrische bakfietsen. In 2019 werd het bedrijf opgenomen in de Pon Bicycle Group. Dit bevestigt de legitimiteit van de productgroep bakfietsen binnen de wereldwijde fietsindustrie. Het merk kent verschillende series: Family, Shorty, Cargo en Tender. Zo is er voor ieder wat wils. Er zijn vele accessoires te verkrijgen, zoals een regentent, zonwering, Maxi-Cosi adapter en een extra bankje.

Bafang

Bafang is vooral bekend geworden door zijn sterke voorwielmotoren, maar tegenwoordig richt het Chinese merk zich vooral op zijn middenmotor. De elektrische bakfietsen worden voor een relatief lage prijs aangeboden, terwijl het merk een sterker motorsysteem levert dan Bosch en de meeste andere merken. Een ander voordeel is dat de aandrijfsystemen erg stil zijn.

Riese & Müller

De elektrische bakfietsen van Riese & Müller hebben een dubbele actieradius door de DualBattery technologie, oftewel het toepassen van een tweede accu. Beide accu’s kunnen tegelijkertijd met een acculader worden opgeladen. Hiermee wordt Riese & Müller klasseleider op het gebied van actieradius. Daarnaast vormen de actieve achtervork, geoptimaliseerde verende voorvork en meeverende bagagedrager de kern van de Control Technologie. Dit zorgt voor een betere wegligging en een verhoging van de rijveiligheid.

Gravelen en bikepacking

Gravelen is hipper dan ooit. Liefhebbers doen dit vooral voor het vermaak en de ontspanning, maar je ziet in steeds meer landen wedstrijden als de Gravel Series verschijnen. Zo ook in Nederland. Daarnaast zet bikepacking zich voort als reistrend, een gave manier om een bestemming op onverharde wegen te ontdekken.

Het merk Bulls was zichtbaar aanwezig op Eurobike met verschillende gravelbikes. Een groot aantal van deze gravelmodellen is speciaal ontwikkeld voor bikepacking. Deze bevatten talrijke inzetstukken met schroefdraad, waarmee je bekerhouders en fietstassen kunt monteren op de fiets. Daarnaast zijn er bevestigingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld spatborden, bagagerekken en verlichting.

Meer weten?

De fietsmarkt is enorm in beweging. Als bedrijf weten wij wat er speelt, waardoor we jouw merk kunnen helpen op het gebied van strategieën, concepten, activaties en content. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lotte Seppenwoolde is Content Marketeer bij Cycling Connection. Met haar ervaring brengen we jouw content op het bovenste treetje van het podium. Als ze niet bezig is met toffe blogs zoals deze, dan kun je haar buiten vinden. Op de fiets of aan het wandelen.