fbpx
Cycling Connection, logo, sportmarketing, sport, marketing, marketingbureau

De opkomst van de gravelbike

De afgelopen jaren heeft de gravelbike veel aan populariteit gewonnen. Er ontstond namelijk vraag naar een fiets waarmee je je niet alleen op het asfalt, maar ook op onverharde paden kan begeven. Inmiddels is de trend uitgegroeid tot een ware wedstrijdsport. In oktober 2022 heeft dan ook het eerste WK Gravel plaatsgevonden in Italië. Ook in Nederland slaat de trend goed aan. Er worden steeds meer graveltoertochten georganiseerd en in 2021 was het tijd voor het eerste NK Gravel.

Door: Lotte van Drunen

WK Gravel

Op 8 en 9 oktober 2022 stond het eerste WK Gravel ooit op het programma in de Italiaanse regio Veneto. Hierbij moesten de renners een parcours van 194 kilometer trotseren, waarvan ongeveer driekwart bestond uit onverharde wegen. Tijdens de eerste twintig kilometer waren er een aantal kleine klimmetjes. De 29-jarige Gianni Vermeersch heeft gewonnen bij de mannen. Mathieu van der Poel ging er met de derde plek vandoor. Bij de vrouwen heeft Pauline Ferrand-Prévot de titel gepakt.

NL Gravel Series

Ook in Nederland is gravel enorm populair geworden. In 2021 kwam Mathijs Wagenaar met het initiatief om de eerste NL Gravel Series te organiseren. Deze serie bestaat uit vijf wedstrijden op gravelwegen met een overkoepelend klassement, waarvan de laatste wedstrijd ook meteen het NK Gravel is. Hierbij zijn er twee klassen, namelijk de mannen en vrouwen. De serie is onderdeel van de nieuwe Stichting Wielersport Promotie NL.

Graveltoertochten

De groei van de gravelhype is onder andere te danken aan de Strade Bianche. Deze Italiaanse klassieker over ‘witte gravelwegen’ in Toscane is uitgegroeid tot een van de meest bekeken wedstrijden. In Nederland heb je de Strade Bianche Achterhoek, ter herinnering aan Gijs Verdick. Hij is in mei 2016 plotseling overleden op 21-jarige leeftijd. Daarnaast heeft oud-prof Laurens ten Dam zijn eigen toertocht, namelijk de LTD Gravel Raid. Inmiddels staan er vele toertochten op de kalender door het hele land.

Bikepacking

De term ‘bikepacking’ is eigenlijk de moderne benaming van een fietsvakantie. De gravelbike is erg geschikt voor bikepacking, omdat hij licht en wendbaar is. Daarnaast kun je er mee fietsen op elk terrein. Inmiddels zijn er veel merken die gravelbikes en bijbehorend materiaal in hun assortiment hebben. Denk hierbij aan fietstassen en speciale kleding. Tegenwoordig worden er veel bikepacking events georganiseerd, van een micro-avontuur tot een meerdaagse vakantie. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Samenwerken met Cycling Destination

Op ons platform Cycling Destination vind je handige tips en toffe gravelroutes in zowel Nederland als het buitenland. Deze routes zijn terug te vinden in onze uitgebreide collectie op Komoot. Wil je samenwerken met Cycling Destination? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Lotte van Drunen is Content Marketeer bij Cycling Connection. Met haar ervaring brengen we jouw content op het bovenste treetje van het podium. Als ze niet bezig is met toffe blogs zoals deze, dan kun je haar buiten vinden. Op de fiets of aan het wandelen.